Δελτίο Τύπου

Ηπειρώτικο Πανηγύρι 2022

 

Σε έναν εκπληκτικό βαθύσκιωτο φυσικό χώρο, στο Πεδίον του Άρεως, με μια εξαιρετική οργάνωση και με την πανδαισία ηπειρώτικων μουσικών ακουσμάτων  πραγματοποιήθηκε το φετινό «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» 2.10.2022 που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Η προσέλευση των Ηπειρωτών/σσών, και όχι μόνο, ήταν εντυπωσιακή. Πάνω από 2.500 κατέκλυσαν το χώρο, χόρεψαν και γλέντησαν με τα Ηπειρώτικα ακούσματα από κάθε γωνιά σχεδόν της Ηπείρου. 

Πωγώνι, Θεσπρωτία, Λάκκα Σούλι, Συρράκο-Καλαρύτες, Κόνιτσα, Ζαγόρι, Δερόπολη, Αστικά Γιάννενα, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Βλάχικα, Ζίτσα, Άρτα, Πρέβεζα είχαν την τιμητική τους. Όλη η Ήπειρος!

Το εξαιρετικό ήταν η έντονη παρουσία της νεολαίας μας   που κατέκλυσε το χώρο και μας αγκάλιασαν με θέρμη. Γι’ αυτό το «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» δεν ήταν απλά όμορφο. Ήταν ελπιδοφόρο, γιατί κυριάρχησαν οι νέοι  και απέδειξαν πως «έχουν για τα καλά κλεισμένη στην ψυχή τους την Ήπειρο» και όπου βρεθούν νιώθουν, υπηρετούν και προάγουν τον Ηπειρώτικο πολιτισμό.

Οι πρωτεργάτες της  Ηπειρώτικης μουσικής πανδαισίας.

Οι κομπανίες  που παρουσίασαν  ένα ουσιαστικό δείγμα του Ηπειρώτικου μουσικού πολιτισμού: Βέρδη, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Πέτρου Χαλκιά, «Λαλητάδες», Δημήτρη Κώτσικα και Αντώνη Κακούρη.

Οι τραγουδιστές:  Παγώνα Αθανασίου, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Κώστας Λεοντίδης, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Νίκος Καλαμίδας, Μιχάλης Μιχόπουλος, Δημήτρης Τσίπρας, Αχιλλέας Χαχάμης

Τα κλαρίνα: Βασίλης Παπαγεωργίου, Δόκιμος και Ιωάννα Χαραλάμπους, Σταύρος Λώτσης, Δημήτρης Κώτσικας

Μουσικοί: Βιολί: Λεωνίδας Πότσης, Παναγιώτης Ξυδέας, Κώστας Κίκιλης, Γιώργος Κώτσικας

Ντέφι: Παναγιώτης Γκόγκος, Νίκος Κατσαρός, Ματίνα Τζήκα, Σάκης Κάκος, Θάνος Κώτσικας    

Λαούτο: Νίκος Αρβανίτης, Βαγγέλης Μπακρής, Δημήτρης Ρίζος του Κλέωνα, Αντώνης Κουτελιέρης

Ακορντεόν: Χρήστος Λιάζος

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Εφόρου Πολιτισμού της ΠΣΕ Νίκου Ζέκη.

«Φίλες και φίλοι,  καλώς ορίσατε στο  αντάμωμα της Πανηπειρωτικής,  που όμοιό του είχε να γίνει από τον καιρό, πριν την έναρξη της πανδημίας. Ελπίζοντας ότι επιστρέψαμε σιγά σιγά στην κανονικότατα είναι η ώρα να αναλογιστούμε τα κεκτημένα που είχαμε ήδη, αλλά και να αναπροσαρμοστούμε σε καινούργιες καταστάσεις, ανάγκες, αξίες με μέγιστες προτεραιότητες την υγεία μας και την ειρήνη. Κάθε συμμετοχή μας, στις κοινωνικές παντός είδους εκδηλώσεις αποτελεί επένδυση στην προσωπική μας ηρεμία και κοινωνική μας ευημερία.

Είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι το αντάμωμα, η συνύπαρξη, το πανηγύρι, το γλέντι μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται κοινά βιώματα- μουσικές, εικόνες και θύμησες ενισχύουν τον προσδιορισμό της ταυτότητάς μας. 

Η ιδέα της διοργάνωσης του πανηγυριού της Πανηπειρωτικής προέκυψε από την ανάγκη να μαζευτούμε σε έναν τέτοιο χώρο. εδώ στην καρδιά της Αθήνας, να μοιραστούμε και να χορέψουμε όλοι την παραδοσιακή μουσική, όσο περισσοτέρων περιοχών της Ηπείρου γίνεται. Και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους εξαιρετικούς μας μουσικούς που, άλλοι κινώντας  από εδώ και άλλοι ταξιδεύοντας από μακριά, ανταποκρίθηκαν θετικότατα στο κάλεσμά μας, στο κάλεσμα της Πανηπειρωτικής, στο κάλεσμα του εκπροσώπου της  αποδημίας.

Οι μουσικοί μας οφείλουμε να πούμε δεν εξαντλούνται μονάχα σε αυτούς που είναι εδώ σήμερα ή σε αυτούς που κατάφεραν τελικά να έρθουν. Είμαστε τυχεροί που οι Ηπειρώτες σε κάθε γωνιά θα βρούμε τον μουσικό μας που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε.

 

Κυρίες και κύριοι, κοιτάζουμε το παρελθόν, ζούμε το παρόν, ονειρευόμαστε το μέλλον.

Στην Πανηπειρωτική οραματιζόμαστε, προγραμματίζουμε, συνεδριάζουμε, αποφασίζουμε με γνώμονα πάντα όπως πιστεύουμε το καλό της Ηπειρωτικής αποδημίας και τίποτα άλλο.

Ο καθένας από το πόστο του με τα οράματα του, τις γνώσεις , την εμπειρία του. 

 

Καλούμε τους απανταχού Ηπειρώτες και φίλους να μας στηρίξουν, να στηρίξουν το σπίτι τους να μας βοηθήσουν να αγκαλιάσουμε την αποδημία μας και προπάντων τη νεολαία μας. Αυτό πρέπει να βρούμε πως θα γίνει και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να το κάνουμε σωστά. 

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας

Ευχαριστούμε την περιφέρεια .

Και, τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε εδώ απόψε μαζί μας και μας αγκαλιάζετε με σύνεση

Ξεκινάμε…».

 

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Χρυσόστομος (Μάκης) Κιάμος-Χήτος  καλωσόρισε όλους και όλες τονίζοντας πως «η φωνή της Πανηπειρωτικής πάντοτε θα είναι δυνατή, στεντόρεια και “παθιασμένη”  για την επίλυση των προβλημάτων της γενέτειρας και των αποδήμων. Προβλήματα που οξύνονται ουσιαστικά, γιατί εμποδίζουν την επικοινωνία μας με την Ήπειρο, αφού το κόστος μετάβασης και επιστροφής έχει γίνει στην ουσία απαγορευτικό για τους απόδημους. Πάγιο αίτημά μας η μείωση του αντιτίμου των διοδίων καθώς και της διέλευσης της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Υπό τις κρατούσες συνθήκες η ερημοποίηση της υπαίθρου, όπως αποδείχθηκε και από την απογραφή, θα επιταθεί και θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής στα χωριά μας.

Σοβαρότατο θέμα το οποίο μας αγγίζει όλους είναι και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα μέρη της Ηπείρου. Η ΠΣΕ δεν αρνείται κάτι τέτοιο, αλλά προτείνει σχεδιασμένα και προγραμματισμένα να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, εκεί όπου αρμόζει. Δεν είναι δυνατόν να καλύψει η Ήπειρος την ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Ελλάδας. Με παρεμβάσεις μας μεθοδικά και οργανωμένα θα υψώνουμε φωνή για το καλό του τόπου μας, της Ηπείρου.

Η ΠΣΕ φορέας του Ηπειρώτικου πολιτισμού που μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές, με εξαιρετικές και σοβαρές πολιτιστικές παρεμβάσεις έχει ανάγκη στέγασης των δραστηριοτήτων της. Η Πολιτεία οφείλει να επιλύσει το πρόβλημα. Στο όνομα των Εθνικών Ευεργετών.

Εμείς, από την πλευρά μας πάντοτε θα είμαστε στις επάλξεις, θα αγωνιζόμαστε και θα απαιτούμε.

Με αυτά τα λίγα σας εύχομαι να τα περάσετε καλά, να χορέψετε, να τραγουδήσετε και να γλεντήσετε. Τα πανηγύρια μας άρχισαν. Η καρδιά της Ηπείρου χτυπά σήμερα εδώ. Στο Πεδίον του Άρεως».

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης ο οποίος συνεχάρη την ΠΣΕ για την άρτια οργάνωση και απαντώντας στο αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΣΕ, και το οποίο βέβαια είναι Πανηπειρωτικό αίτημα, ανακοίνωσε πως σύντομα θα λυθεί το θέμα και η Πανηπειρωτική θα έχει τον κατάλληλο χώρο να στεγαστεί  και να δραστηριοποιηθεί καταλλήλως. Το χρωστάμε στην Ήπειρο, το οφείλουμε σε κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσα. Συγκεκριμένα ο κ. Περιφερειάρχης την δέσμευση αυτή ανακοίνωσε και στα μέσα δικτύωσης. «Τιμούμε τους Ηπειρώτες και τους Ευεργέτες τους καθώς, εκτός των άλλων, έχουν κατασκευάσει τα εβληματικότερα κτήρια στην Αττική και στην Ελλάδα γενικότερα.

Βοήθησαν την Αθήνα να ορθοποδήσει μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και αγκάλιασαν την Αττική σαν την Ήπειρο.

Σήμερα δεσμεύτηκα ενώπιον τους, ως ελάχιστο ευχαριστώ, άμεσα να δημιουργήσουμε το “Σπίτι του Ηπειρώτη”».

 

Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Αθήνα είναι Ήπειρος. Όπου και να πας δεσπόζουν τα Ηπειρώτικα κτήρια, κυριαρχεί η Ηπειρώτικη ευεργεσία.

Ακολούθησε ένα κυριολεκτικά ηπειρώτικο ξεφάντωμα που το καθοδηγούσε η Ηπειρώτικη μουσική πανδαισία που τη δημιούργησαν οι εξαίρετοι Ηπειρώτες μουσικοί και τραγουδιστές.

Τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Πρόεδροι της ΠΣΕ, Γιάννης Ζώης, Κώστας Αλεξίου και Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», Στέφανος Κούτρας. Επίσης οι Γιώργος Δημόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χάρης Ρώμας  Αντιπεριφερειάρχης  Αθλητισμού - πολιτισμού, Σπύρος Ριζόπουλος  επικεφαλής παράταξης «ορίζοντες» και περιφερειακός Σύμβουλος,  Περικλής  Μίγδος   Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γιάννης Μπαλάφας Βουλευτής Σύριζα, πρώην υπουργός, Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Σύριζα, Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Στέφανος Τζουμάκας πρώην Υπουργός,  Δημήτρης Οικονόμου μέλος Π.Γ. ΠΑΣΟΚ ως εκπρόσωπος του προέδρου, Θανάσης Οικονόμου πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην υπουργός.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην Διεύθυνση Πάρκων της Περιφέρειας Αττικής και, ειδικότερα,  στους εργαζόμενους στο Πεδίο του Άρεως για την συνεργασία τους στην προετοιμασία της εκδήλωσης.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους όσοι/ες μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο Ηπειρώτικο αυτό Αντάμωμα.

Το «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» καθιερώθηκε ως θεσμός. Κάθε χρόνο στο Πεδίον του Άρεως θα χτυπά η καρδιά της Ηπείρου.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ