Η ομιλία του προέδρου της ΠΣΕ Μάκη Κιάμου στην "Πίτα του Ηπειρώτη 2022"

Σεβασμιώτατε,

Αξιότιμες Κυρίες,

Αξιότιμοι Κύριοι προσκεκλημένοι,

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Φίλες και φίλοι της Ηπείρου.

Καλώς ανταμώσαμε σήμερα, στην κορυφαία εκδήλωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας, στη μεγάλη μας γιορτή, «της κοπής» της πίτας του Ηπειρώτη, έστω και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης.

Με πίστη στα Ηπειρώτικα οράματα που διαπνέονται από τις αξίες του αλτρουισμού, της αγωνιστικότητας, του ανθρωπισμού και του ευεργετισμού, διοργανώσαμε και αυτή την «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».

Ο κορυφαίος αυτός θεσμός της Π.Σ.Ε. που ενώνει τους Ηπειρώτες, όπου γης, λειτούργησε τόσες δεκαετίες και καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων μας, αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των Ηπειρώτικων αξιών και την αλήθεια της παράδοσης.

Ιδανικά και ιδεώδη όμως που απελευθέρωσαν το λαό αυτό, έθρεψαν και στοίχειωσαν το εθνικό μας πρόσωπο, και τα μνημονεύουμε και τα τιμούμε. Γι’ αυτό ακριβώς η φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη» είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και ειδικότερα στους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες, τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής λεβεντιάς, του πατριωτισμού και της αγωνιστικής διάθεσης.

Τιμούμε λοιπόν τους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες γιατί η θυσία τους έγινε αμέσως οικουμενικό σύμβολο.

Για τον λόγο αυτό, και σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης στους αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία του Έθνους, καλέσαμε και βρίσκεται κοντά μας τιμητικό άγημα των Σουλιωτών.

Οι εκπρόσωποι της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης, που είναι σήμερα κοντά μας, θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αναφέρονται στους ηρωικούς αγώνες των Σουλιωτών για μια ελεύθερη ζωή.

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Στην κορυφαία αυτή εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, την «Πίτα του Ηπειρώτη», δηλώνεται φανερά και κοινοποιείται σε όλους τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες η δράση και ο προγραμματισμός δράσης της.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας πιστή στο καθήκον της, όπως απορρέει από το ίδιο το Καταστατικό της και καθοδηγούμενη από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, προγραμματίζει, διεκδικεί και απαιτεί λύση των καίριων προβλημάτων της Ηπείρου και των απόδημων Ηπειρωτών. Η επικοινωνία, η μετάβαση στη γενέτειρα, είναι πλέον πολύ δύσκολη και, για πολλούς, ακατόρθωτη. Τα έξοδα μετακίνησης και ιδιαίτερα τα διόδια και η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες. Παράλληλα όμως πρέπει να αναφέρουμε, ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους και ο καταιγισμός αδειών, για την εγκατάσταση σε κάθε γωνιά και σε κάθε Ηπειρώτικο βουνό, ανεμογεννητριών που σε τελική ανάλυση όχι απλά αλλοιώνουν το τοπίο, αλλά καταστρέφουν το μοναδικό της ηπειρώτικης ομορφιάς. Τελευταία ανέκυψε και το πρόβλημα που απορρέει από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου και την επιχειρούμενη λιμνοποίηση της Κοιλάδας του Αχελώου. Η Πανηπειρωτική με αίσθημα ευθύνης δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αναγκαίος ο εθνικός και περιφερειακός ενεργειακός σχεδιασμός.

Και να πούμε τέλος, πως τα Ηπειρώτικα χωριά πρέπει να ζήσουν. Επιβάλλονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μαρασμού της υπαίθρου. Η Πανηπειρωτική απευθυνόμενη προς όλους τους φορείς, με υπευθυνότητα αλλά και αγωνιστικότητα αναδεικνύει τα προβλήματα, υποβάλλει προτάσεις και αγωνίζεται για την επίλυσή τους.

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σας θέλει όλους και όλες κοντά της. Έχει μεγιστοποιήσει τη δράση της και έχει επεκταθεί ουσιαστικά η παρέμβασή της σε τομείς που αφορούν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής Αποδημίας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη και καθήκον να είναι έντονη, δυναμική και καθολική η παρουσία κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσας στις δράσεις της Πανηπειρωτικής.

Παράλληλα η επαφή, η γνωριμία, η σύμπνοια, η ενότητα και συνεργασία των μελών των σωματείων και όλων των αποδήμων Ηπειρωτών για τη διατήρηση και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ τους, των πατροπαράδοτων ευγενών Ηπειρωτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων και της αγάπης προς την γενέτειρα, όχι μόνο όπως ορίζει το καταστατικό, απαιτεί κοινή προσπάθεια, δράσεις και μεγαλύτερη συμμετοχή όλων μας.

Όλοι και όλες, λοιπόν, μαζί, κοντά στην Πανηπειρωτική μας για την Ήπειρο της καρδιάς μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή σας στη σημερινή μας γιορτή και εύχομαι αυτές οι δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σύντομα να γίνουν παρελθόν.

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος Κιάμος

Πρόεδρος Π.Σ.Ε.