Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2022»  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, διοργάνωσε την «Πίτα του Ηπειρώτη 2022» στις 13 Φεβρουαρίου 2022. Η «εκδήλωση» έγινε στα γραφεία της ΠΣΕ, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη», διαχρονικός θεσμός που συνταυτίστηκε με τη δράση της ΠΣΕ για σαράντα και πάνω χρόνια και που απεικονίζει τη λειτουργία της Συνομοσπονδίας, και φέτος, λόγω της κατάστασης με την εξέλιξη της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και διαδικτυακά, με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και ειδικότερα στους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες, τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής λεβεντιάς, του πατριωτισμού και της αγωνιστικής διάθεσης. Αντιπροσωπεία του ομίλου «Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου» με την κατάλληλη ενδυμασία και τη Σουλιώτικη αρματωσιά λάμπρυνε με την παρουσία της όλη την εκδήλωση.

Την «Πίτα του Ηπειρώτη 2022» ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος.

Χαιρετιστήρια μηνύματα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε βίντεο, απέστειλαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Έπαιξαν οι μουσικοί μας: Νίκος Φιλιππίδης και Βασίλης Παπαγεωργίου κλαρίνο. Βασίλης Αβραάμ βιολί, Κώστας Φιλιππίδης και Μιχάλης Μαρκόπουλος λαούτο και Σπύρος Αλεύροντας ντέφι.

Τραγούδησαν οι Κώστας Τζίμας, Σάββας Σιάτρας και Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Επίσης, τα μέλη του Πολυφωνικού Καραβανιού Γιώργος Διώχνος, Χρήστος Δίπλας, Ιακώβη Ντελέκου, Ηλέκτρα Ξέρρα, Άννα Μπίζα, Γιώργος Τούτσης και ο «κυρατζής» Αλέξανδρος Λαμπρίδης απέδωσαν τραγούδια για τον Μάρκο Μπότσαρη και το Σούλι.

Παρουσιάστηκαν σε βίντεο χαιρετισμοί εκπροσώπων, Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων και Ηπειρώτικων Σωματείων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη και παρουσιάστηκε από την Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Μαρίκα Γκόνη και το μέλος του ΔΣ Μαρίνα Τζάκου, ενώ στην προετοιμασία και τη διοργάνωσή της συνέβαλε η ομάδα εργασίας του ΔΣ της ΠΣΕ. Τεχνική υποστήριξη προσέφερε ο Έφορος Πνευματικού Κέντρου της ΠΣΕ Κώστας Λιάγκος.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους/ες όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Να ευχαριστήσουμε ακόμη την εταιρεία «ΟΛΟ ΔΥΤΙΚΑ ΜΚΟ» για την οπτικοακουστική κάλυψη και τη διαδικτυακή μετάδοση της εκδήλωσης. Επίσης τους πατριώτες Γρηγόρη και Γεράσιμο Ζιάκα που και φέτος παρασκεύασαν και δώρισαν την πίτα. Τον Γεώργιο Τσουκαλά για τα συσκευασμένα κομμάτια βασιλόπιτας που μας προμήθευσε και μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους. Τον πατριώτη μας Νικόλαο Μπέσιο, (ανθοπωλείο Μυροβόλος), που δώρισε τα λουλούδια με τα οποία στολίσαμε τον χώρο. Τον Νίκο Παπαθανασίου που φιλοξένησε δωρεάν τα μέλη του Αγήματος Σουλιωτών. Την «Άπειρος» Πολυφωνικό καραβάνι για την επιμέλεια και επεξεργασία των οπτικοακουστικών υλικών της εκδήλωσης καθώς και για τη συμπληρωματική κινηματογράφηση. Τις εθελόντριες Φιλάνθη Αποστολοπούλου και Βασιλική Χαϊδά για την προσφορά τους στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2021», έστω και με αυτές τις συνθήκες που επέβαλε και φέτος ο κορωνοϊός, συνιστά αληθινό μάθημα συνύπαρξης και συμμετοχικής δράσης στην υπηρεσία και την προώθηση του Ηπειρώτικου πολιτισμού.

Ευχόμαστε σύντομα να αλλάξουν οι συνθήκες, για να προγραμματίσουμε και να διοργανώσουμε μια αντάξια εκδήλωση συνάντησης, όπου θα αποτυπωθεί η διάρκεια, η αντοχή και το μέγεθος του Ηπειρώτικου πολιτιστικού μεγαλείου. Έτσι, όπως γινόταν κάθε χρόνο.

Η εκδήλωση θα παραμείνει μαγνητοσκοπημένη στο κανάλι του YouTube της ΠΣΕ https://www.youtube.com/channel/UCfzjf52bQNrscsSOuZxSLeA

για να την παρακολουθήσουν οποτεδήποτε οι Ηπειρώτες.

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΣΕ Χρυσόστομου-Μάκη Κιάμου –Χήτου θα δημοσιευθεί αυτοτελώς.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ