Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020


Μέλη:

 1. Αετόπετρα
 2. Αγ. Βαρβάρα
 3. Αγ. Παρασκευή
 4. Αηδονοχώρι
 5. Αμάραντος
 6. Ασημοχώρι
 7. Βούρμπιανη
 8. Γανναδιό
 9. Γοργοπόταμος
 10. Δροσοπηγή
 11. Ελεύθερο
 12. Εξοχή
 13. Καστάνιανη
 14. Κεφαλοχώρι
 15. Κόνιτσα
 16. Λαγκάδα
 17. Μάζι
 18. Μελισσόπετρα
 19. Μόλιστα
 20. Μολυβδοσκέπαστο
 21. Μοναστήρι
 22. Οξυά
 23. Παλαιοσέλι
 24. Πηγή-Νικάνωρ
 25. Πλαγιά
 26. Πουρνιά
 27. Πύργος
 28. Πυρσόγιαννη
 29. Χιονιάδες

 

Προς την

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

Αιόλου 86, Αθήνα, 10559

           

 

Θέμα: Διακοπή λειτουργίας Καταστήματος Κόνιτσας

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κύριοι της Διοίκησης της ΕΤΕ,

 

Η Ομοσπονδία, εκπροσωπεί τους Αποδήμους της Επαρχίας Κόνιτσας, δηλαδή του Δήμου, που συγκροτήθηκε με συνένωση των 42 χωριών της Επαρχίας Κόνιτσας, οι οποίοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Αττική. Τα πρόσωπα, που είναι μέλη των 32 Συλλόγων, μελών της Ομοσπονδίας μας, που εκπροσωπεί το σύνολο των 42 χωριών της Επαρχίας, αριθμούν σε 5.100.

Σύμφωνα με τις κοινωνικές παραδόσεις της Ηπείρου, οι Απόδημοι δεν αποκόπτονται ποτέ από τη γενέθλια γη τους. Αυτοί είναι οι βασικοί συντελεστές της διατήρησης ζωντανών των χωριών της Ορεινής Ελληνικής Υπαίθρου. Όχι μόνο συντηρούν τα σπίτια τους, στο χωριό τους, αλλά τα αναπαλαιώνουν ή τα χτίζουν εξ αρχής, αφού πολλοί πηγαίνουν και διαμένουν σε αυτά επί μήνες, ενδυναμώνοντας έτσι σημαντικά την τοπική οικονομία.

Οι απόδημοι της Επαρχίας μας, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι, των χωριών μας, ηλικιωμένοι, ενισχυόμενοι οικονομικά από τα τέκνα τους που διαβιούν στην Αττική, εξυπηρετούνται στις


οικονομικές συναλλαγές τους από το Κατάστημα της ΕΤΕ που λειτουργεί στην Κόνιτσα.Σημειώνουμε, ότι οι κάτοικοι των Ακριτικών αυτών χωριών και οι Απόδημοί τους, θεωρούν και έχουν στην ψυχή τους την Εθνική Τράπεζα ως δική τους, αφού ένας από τους ιδρυτές της, ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, ληταν δικός μας άνθρωπος.

Έτσι, η όλη τους, έστω και μικρή, οικονομική δραστηριότητα γίνεται από το Κατάστημα Κόνιτσας, γι’ αυτό η προγραμματισμένη διακοπή της λειτουργίας του θα συντελέσει, σε μεγάλο βαθμό, στην πληθυσμιακή συρρίκνωση των Ακριτικών αυτών χωριών.

Αξιότιμοι κύριοι,

                        Μέλη της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας,

Σας παρακαλούμε να διατηρήσετε το Υποκατάστημα της Κόνιτσας, γιατί η λειτουργία του στην Κόνιτσα συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά κυρίως στη διατήρηση ζωντανών των Ακριτικών αυτών περιοχών.

Επισημαίνουμε το σημείο αυτό γιατί η ΕΤΕ, στην όλη μέχρι σήμερα λειτουργία και δράση της, έχει επιτελέσει σημαντικό εθνικό έργο σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ευελπιστούμε ότι, εκτιμώντας τα παραπάνω, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών σας (μείωση προσωπικού – μείωση Υποκαταστημάτων), που επιβάλλονται στις δημιουργούμενες ανταγωνιστικές οικονομικές συνθήκες, θα διατηρήσετε το Υποκατάστημα της ΚΟΝΙΤΣΑΣ, διαβεβαιώνοντάς σας ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα επιδιώξουμε  να προτρέψουμε τους αποδήμους  Κονιτσιώτες να αναπτύξουν την κάθε δραστηριότητα τους  μέσω του Υποκαταστήματος αυτού, ώστε κι αυτό να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο.

                                   

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Μιχαήλ Νικ. Μαρτσέκης

 

 Κοινοποίηση:

 1. Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
 2. Δήμος Κόνιτσας
 3. Μητροπολίτη ΔρυϊνουπόλεωςΠωγωνιανής και Κονίτσης
 4. Υπουργό Οικονομικών