ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΣΕ

ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΜΕΛΩΝ

Φθινόπωρο 2020

 

Προς

Τις διοικήσεις των μελών της ΠΣΕ (Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Ενώσεις, αδελφότητες)

Προς όλους τους απόδημους, Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

 

Το ΔΣ της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ απευθύνεται σε όλους εσάς που εδώ και πάνω από έναν αιώνα που υπάρχουν σωματεία των αποδήμων Ηπειρωτών, προσφέρετε με ανιδιοτέλεια, μεράκι, με αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τον χρόνο σας, χωρίς να υπολογίζετε δαπάνες και προσωπικές υποχρεώσεις.

Το ΔΣ της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ απευθύνεται σε όλους όσοι στέκονται με κάθε τρόπο δίπλα σας και κρατάτε όλοι μαζί τους συλλόγους μας, την Ηπειρωτική αποδημία όρθια, μαχητική στη διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων της Ηπείρου, της προστασίας, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραδοσιακού μας πολιτισμού, ζωντανεύετε κάθε μέρα τα καλύτερες παραδόσεις της αλληλεγγύης, της αδελφότητας μεταξύ μας.

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη για σας και τις οικογένειες σας, για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές.

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Βρισκόμαστε, ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές. Η οικονομική κρίση μετά από 10 χρόνια οξυμένης συνεχούς αφαίμαξης των εισοδημάτων μας, επανέρχεται και οξύνεται ακόμη περσότερο με την επιδημία covid 19, τις καταστάσεις και τις εξελίξεις όσον αφορά τα οικονομικά μας. Είμαστε πια στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με πολλαπλά κρούσματα και θανάτους. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η αδυναμία του συστήματος υγείας να καλύψει τις ανάγκες διαχρονικά. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, οι κοινωνικές δομές γίνονται υγειονομικές βόμβες, που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξουν.

Στις 4 Μαρτίου 2020 στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΣΕ προετοιμάστηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση (απολογιστική -προγραμματική) που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 29/3/2020. Όμως, επήλθε στο μεταξύ η καραντίνα, τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, και όλα όσα προγραμματίσαμε, αναβλήθηκαν. Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε χωρίς να επικοινωνήσουμε με τα μέλη της ΠΣΕ, να συζητήσουμε όλοι μαζί τον απολογισμό της δράσης μας, να προγραμματίσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα μας.

 

Η Γενική συνέλευση με νέα μορφή

Το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει σε τομή στις σχέσεις με τα σωματεία – μέλη μας. Αφού δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε όλοι μαζί, αφού δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε το ΔΣ και οι αντιπρόσωποι σε Γενική Συνέλευση, εκεί όπου θα αναγνωστούν οι απολογισμοί και προγραμματισμοί, θα τοποθετηθούν οι αντιπρόσωποι και θα ψηφίσουμε, το ΔΣ και η ελεγκτική επιτροπή θα προσέλθουν στα σωματεία για συζήτηση και ψηφοφορία.

Ως τα μέσα Νοέμβρη 2020, όλα τα ενεργά σωματεία θα έχουν στη διάθεση τους τα κείμενα απολογισμού και προγραμματισμού, τα οποία βεβαίως θα δοθούν και στη δημοσιότητα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας, την ιστοσελίδα και το facebook. Θα κληθούν να συνεδριάσουν, τηρώντας τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου με την συμμετοχή και των αντιπροσώπων. Προτείνεται συνδυασμός φυσικής παρουσίας και τηλεδιάσκεψης. Προγραμματίζεται ταυτόχρονα και μεγάλη κινητοποίηση των μελών του ΔΣ της ΠΣΕ, των μελών της Ελεγκτικής επιτροπής και των αιρετών μελών του Γενικού Συμβουλίου, ώστε στις συνεδριάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων να παρευρίσκεται οπωσδήποτε κάποιος από εμάς, με συγκεκριμένη κατανομή που ήδη έχει γίνει. Η υποχρέωση του κάθε μέλους του ΔΣ είναι να βοηθήσει στην προετοιμασία της συνεδρίασης του σωματείου για το οποίο έχει χρεωθεί, να βοηθήσει στην κατανόηση των κειμένων απαντώντας στις πιθανές ερωτήσεις, να δώσει τις σχετικές διευκρινήσεις, να καταγράψει τις απόψεις και να μεριμνήσει να καταγραφούν οι ψηφοφορίες και οι παρατηρήσεις. Οι Ομοσπονδίες, οι σύλλογοι, οι ενώσεις, οι αδελφότητες στην συνεδρίαση αυτήν καλούνται επίσης να εξετάσουν και την δική τους πορεία τόσο απολογιστικά, όσο και προγραμματικά, να εντάξουν όσο είναι δυνατόν την δράση τους στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που προτείνει η ΠΣΕ. Τα αποτελέσματα αυτών των συνεδριάσεων θα βρεθούν στην κρίση όλων μέσα από την δημοσίευσή τους στην εφημερίδα μας, την ανάρτηση στο site και το f/b της ΠΣΕ.

 

Πρόκειται για πρωτόγνωρο εγχείρημα που προσμένουμε να αγκαλιαστεί από δεκάδες σωματεία μέλη, μια διαδικασία συνολικής και συλλογικής «αυτογνωσίας» που θα κρατήσει για περίπου 2 μήνες και θα καταλήξει με νέα συνεδρίαση του ΔΣ, που θα συνθέσει τις απόψεις και θα μας κάνει πιο δυνατούς να αντιμετωπίσουμε τις νέες καταστάσεις.

 

Ο απολογισμός της δράσης μας

 

Το ΔΣ της ΠΣΕ που ανέλαβε τη διοίκηση της την 1η Απριλίου 2019 βρέθηκε μπροστά σε πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Λίγο πριν, στην εκλογοαπολογιστική Γενική συνέλευση είχε καταψηφιστεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός καθώς και οι προτάσεις προγραμματισμού και προϋπολογισμού της προηγούμενης διοίκησης. Στο ταμείο, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, δεν είχαν καταγραφεί κάποιες οφειλές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό το οποίο στην πορεία το τακτοποιήσαμε. Η έλλειψη της επικοινωνίας με τα μέλη ήταν φανερή. Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να έχουμε επαφή καιεπικοινωνία με όλα τα μέλη μας. Η εκπροσώπηση της Πανηπειρωτικής  σε εκδηλώσεις, γιορτές, ομιλίες κλπ. που διοργανώνουν οι σύλλογοι μας και προσκαλούν την ΠΣΕ είναι σταθερή, και αποτυπώνεται κυρίως στα δελτία τύπου και στην παρουσίαση από την εφημερίδα και το facebook.

 

Στον ένα χρόνο

Μπήκαν οι βάσεις για δημοκρατική λειτουργία, και έτσι πορευτήκαμε μέχρι σήμερα, με κατανόηση, με αλληλεγγύη και συνεργασία άψογη. Απόδειξη αυτής της άψογης συνεργασίας οι ομόφωνες αποφάσεις σχεδόν όλων των ΔΣ. Το ΔΣ και το προεδρείο συνεδριάζουν σύμφωνα με το καταστατικό. Ακόμη και στην διάρκεια της πανδημίας οι συνεδριάσεις είναι τακτικές είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε μικτά, με φυσική παρουσία των περισσοτέρων και των υπολοίπων με τηλεδιάσκεψη.Στις επιτροπές τα μέλη του ΔΣ συνεργάζονται προετοιμάζοντας εισηγήσεις και αναλαμβάνοντας την υλοποίηση των αποφάσεων. Τα οικονομικά μπήκαν σε τάξη και παρά την ανακοπή της δράσης από την πανδημία σήμερα, είναι βέβαιο ότι μέχρι τέλος του έτους δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ηπειρώτες για την ενίσχυση της Συνομοσπονδίας και είμαστε ευτυχείς να ανακοινώσουμε ότι παρά τα προβλήματα αρκετοί ανταποκρίθηκαν θετικά, με ό, τι μπόρεσε ο καθένας να προσφέρει. Κυρίως πρέπει να σταθούμε στην συμπαράσταση του συμπατριώτη μας Πρόεδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, που με την απόφαση του στηρίζει την έκδοση της εφημερίδας, μέχρι πολλές δεκάδες απλούς συμπατριώτες που δίνουν ενίσχυση από λίγα ευρώ ως αρκετές δεκάδες και εκατοντάδες ευρώ ο καθένας. Άρχισε να λειτουργεί η ιστοσελίδα της ΠΣΕ, το f/b, κυκλοφορεί από τον Γενάρη η εφημερίδα μας η οποία ήταν απενεργοποιημένη από δεκαετίες. Από τις πρώτες ημέρες έγινε προσπάθεια να διαμορφωθεί πρόγραμμα και προϋπολογισμός που τελικά εγκρίθηκε από το ΔΣ στις 5 Ιουλίου 2019. Σύντομες αναφορές στις εκδηλώσεις και δράσεις μας, ακολουθούν. Αναλυτικά μπορείτε να ανατρέξετε στα σχετικά δελτία τύπου και ανακοινώσεις μας που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας, στο f/b και δημοσιεύτηκαν και στην εφημερίδα.

Η εντολή της Γενικής Συνέλευσης για την εκκαθάριση του μητρώου, ξεκίνησε, αλλά αποδεικνύεται πολύπλοκο θέμα. Μέχρι το τέλος της άνοιξης 2021 θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση.

 

 1. Στον πολιτισμό

Η πολιτιστική δράση έχει πρωτεύουσα θέση διαχρονικά στο έργο της ΠΣΕ. Στο ξεκίνημα της θητείας του νέου ΔΣ, διαμορφώσαμε (ομόφωνα) το βασικό περιεχόμενο της αίτησης επιχορήγησης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων όπου είναι εγγεγραμμένη από το 2010 η Πανηπειρωτική. Η πρόταση με γενικό τίτλο “Πανηπειρωτικές Ενέργειες Πολιτισμού 2019” συμπεριλάμβανε τον πολιτιστικό περιβαλλοντικό θεσμό “Ηπειρώτικες Όχθες 2019” και το κινηματογραφικό αφιέρωμα “Ήπειρος, Ηπειρώτες και Κινηματογράφος”, υποβλήθηκε μέσα Μάϊου και εγκρίθηκε τον Ιούλιο με την επιχορήγηση της ΠΣΕ από το ΥΠΠΟ.

Στις 26 Ιουνίου η ΠΣΕ διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον πρωτομάστορα της Ηπειρώτικης Μουσικής Παράδοσης Σταύρο Καψάλη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γαλάτσι, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει την επιδίωξη συνεργασιών της Πανηπειρωτικής με τα πρωτοβάθμια μέλη της στην διοργάνωση των κατά τόπους εκδηλώσεων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε άριστη συνεργασία με την οικογένεια του αείμνηστου Σταύρου Καψάλη με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών και την παρακολούθησαν περίπου δύο χιλιάδες θεατές.

Ένα μήνα μετά, η Πανηπειρωτική διοργάνωσε για πέμπτη φορά τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό “Ηπειρώτικες Όχθες”. Την Τρίτη 30 Ιουλίου στον εμβληματικό χώρο της Γέφυρας του Κοράκου, στις όχθες του Αχελώου, στα όρια Ηπείρου και Θεσσαλίας, εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα Πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου και την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Το ίδιο βράδυ, οι “Ηπειρώτικες Όχθες” συνεχίστηκαν στον Άνω Παρακάλαμο με μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος, με θέματα – αιχμές την έρευνα/εξόρυξη υδρογονανθράκων, την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, την ρύπανση των ποταμών, με εκτενή παρουσίαση του θέματος από τον κ. Νίκο Γιαννούλη, μέλους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. και παράλληλα συναυλία. Καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης η κινητοποίηση κατοίκων και αποδήμων της περιοχής.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, η Πανηπειρωτική διοργάνωσε για πρώτη φορά Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι στην καρδιά της Αθήνας, στο Πεδίο του Άρεως. Αυτό που παλαιότερα συνέβαινε στις παρυφές της πόλης, σε Πεντέλη, Χασιά, Πάρνηθα και αλλού, με τα υπαίθρια, ημερήσια γλέντια των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, αυτή την φορά μεταφέρθηκε στην καρδιά της Αθήνας, με ένα μεγάλο, ολοήμερο πανηγύρι “όπως παλιά”. Περισσότεροι από 2.500 απόδημοι Ηπειρώτες, φίλοι της Ηπείρου και της παράδοσης,με περισσότερους παρά ποτέ άλλοτε νέους ανάμεσά τους,ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε.

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, η Πανηπειρωτική διοργάνωσε την “Πίτα του Ηπειρώτη 2020” στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μια εκδήλωση που έχει αποκτήσει κορυφαία θέση στην συνείδηση των αποδήμων ηπειρωτών εδώ και δεκαετίες. Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στο Ζάππειο Μέγαρο και τα Εθνικά Κληροδοτήματα και για την προσφορά τους στον αγώνα για την υπεράσπιση του χαρακτήρα των Κληροδοτημάτων βράβευσε η Π.Σ.Ε. βράβευσε τους Σπύρο Εργολάβο και Μιχάλη Μαρτσέκη.

Με τη συμμετοχή για φέτος, ογδόντα και πλέον χορευτικών ομίλων, με πάνω από 2.000 χορευτές, πλήθους Ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών, η εκδήλωση αποτέλεσε ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα. Στην καθιερωμένη ενότητα «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον Κόσμο”, οι απόδημοι Ηπειρώτες καλωσόρισαν την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, με τους χορευτές και τους μουσικούς της.

Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά για μια ακόμη χρονιά από την ΕΡΤ που ήταν και χορηγός επικοινωνίας. Ωστόσο, η μη ανταπόκριση του ΕΣΡ στο σχετικό αίτημα της ΠΣΕ, δεν επέτρεψε την ευρύτερη προβολή της εκδήλωσης στα ΜΜΕ, επηρεάζοντας την προσέλευση που κινήθηκε λίγο καλύτερα από το 2018 αλλά, σίγουρα, σε αποθαρρυντικά επίπεδα που τροφοδοτούν τον πολύχρονο προβληματισμό για το μέλλον της “Πίτας του Ηπειρώτη”.  Η Π.Σ.Ε. θα συζητήσει για το μέλλον του θεσμού πρώτα από όλα με τα μέλη της, τις Αδελφότητες, τους συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, προετοιμάζοντας έγκαιρα και συλλογικά την επόμενη μέρα του καταξιωμένου θεσμού.

Από τις 20 ως τις 22 Μαρτίου προγραμματίστηκε το κινηματογραφικό αφιέρωμα “Ήπειρος, Ηπειρώτες και Κινηματογράφος”. Το τριήμερο πρόγραμμα προβολών συμπεριλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, ηπειρωτών κινηματογραφιστών ή άλλων σκηνοθετών με θέμα την Ήπειρο. Συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της καραντίνας λόγω covid και αναβλήθηκε.

Bασικό μέρος της πολιτιστικής δράσης της ΠΣΕ είναι η λειτουργία της Παραδοσιακής Xορωδίας και του Εργαστηρίου Hπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της ΠΣΕ. Τα δύο μουσικά σύνολα λειτούργησαν όλη την περίοδο 2019-2020 και συμμετείχαν σε πλήθος εκδηλώσεων, η Χoρωδία με την διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου και το Εργαστήρι Πολυφωνίας με κυραντζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη. Kάθε Τρίτη το Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών ζωντανεύει με ηπειρώτικα τραγούδια και το κάλεσμα συμμετοχής στα δύο μουσικά σύνολα είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε συμπατριώτη και συμπατριώτισσα.

Η πανδημία και η γενίκευση της υγειονομικής κρίσης, η δίμηνη καραντίνα, ανέστειλαν κάθε προγραμματισμό και δράση. Σε δύσκολες συνθήκες της καραντίνας, προετοιμάστηκε και υποβλήθηκε αίτημα επιχορήγησης προς το Υπουργείο Πολιτισμού στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, ένα τομέα όπου η ΠΣΕ δεν είχε να επιδείξει δείγματα γραφής μέχρι τώρα, δίχως θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς αποκλείστηκε ρητά η συμμετοχή σε φορείς που ασχολούνται με τον Λαϊκό Πολιτισμό σε δράσεις πολυθεματικών φεστιβάλ κλπ.

 

 1. Για την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Το ΔΣ καλείται διαχρονικά στη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με δικαίωμα λόγου. Λόγω απόστασης, στο παρελθόν είχε ασκήσει το δικαίωμα του περιορισμένα και ευκαιριακά. Από την άνοιξη οι συνεδριάσεις πλέον γίνονται διαδικτυακά και αντιπροσωπεία μας έλαβε μέρος στις συνεδριάσεις εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις που έχουν κατ΄ επανάληψη ψηφιστεί από Γενικές Συνελεύσεις και πρόσφατα από το ΔΣ.

Στη συνεδρίαση της 26/6/2020  εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Χρυσόστομο-Μάκη Κιάμο-Χήτο και το Γενικό Γραμματέα Σωτήρη Κολιούση, με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ηπείρου. Αναπτύσσοντας τη θέση της ΠΣΕ ο πρόεδρος τόνισε πως το πρόβλημα της εγκατάστασης και  λειτουργίας αιολικών πάρκων στην Ήπειρο θεωρείται από τους απόδημους Ηπειρώτες μείζον θέμα και γι’ αυτό έχει ασχοληθεί και έχει αποφασίσει για το θέμα αυτό η Γενική Συνέλευση (31/3/2019). Το ΔΣ της ΠΣΕ, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης είναι αντίθετη με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ειδικότερα την άναρχη και χωρίς μέτρο εγκατάσταση που αλλοιώνουν το περιβάλλουν και καταστρέφουν τη φυσική λειτουργία του Ηπειρώτικου τοπίου. Η θέση αυτή έγινε και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση του ΠΣ στις 30/6/2020 με θέμα την “Εκπτωτική πολιτική στα διόδια Ακτίου – Πρέβεζας” η ΠΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον Βασίλειο Παπαϊωάννου, Α ́ ΑντιπρόεδροκαιΠροκόπηΓκογιάννο, Ταμία. Τις θέσεις της ΠΣΕ, όπως αυτές διατυπώνονται και στο σχετικό ψήφισμα της Γ. Σ. της 31/3/2019 ανέπτυξε ο κ. Γκογιάννος, ο οποίος δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στο θέμα των διοδίων Ακτίου-Πρέβεζας αλλά επεκτάθηκε γενικότερα στο θέμα της λειτουργίας – διαχείρισης των διοδίων, λαμβάνοντας υπόψη και την τρέχουσα κατάσταση.
Η θέση της ΠΣΕ, μέσα και από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, είναι ότι:

Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ αγωνίζεται για:

 • Κατάργηση τώρα όλων των διοδίων και ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο. Δεν θέλουμε διόδια με το χιλιόμετρο.
 • Κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και Ακτίου - Πρέβεζας.

Επίσης τονίστηκε ότι η ΠΣΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την υποβληθείσα πρόταση για εφαρμογή μέτρων εκπτωτικής πολιτικής, για λίγους περιοίκους και ημετέρους που θα περνούν από τη σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου, ως μικροπολιτική, αφού διαχωρίζει συνειδητά τους ντόπιους κατοίκους και τους απόδημους. Τόνισε δε πως η μόνη σωστή απόφαση θα είναι αυτή που θα αποβλέπει στην κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και Ακτίου – Πρέβεζας και να αποκλείεται κάθε είδος κοινωνικής παροχής από την πλευρά της Πολιτείας.

Δυστυχώς, όπως τονίσαμε και στην ανακοίνωση που εκδώσαμε, κάποιοι δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή της ΠΣΕ στο ΠΣ και απεργάζονται τεχνάσματα για να μην λάβουμε μέρος. Συστηματικά τελευταία δεν στέλνουν το διαδικτυακό σύνδεσμο, είτε στέλνουν την πρόσκληση την παραμονή πριν την συνεδρίαση. Δηλώνουμε κατηγορηματικά και από αυτό το βήμα ότι εμείς, οι απόδημοι Ηπειρώτες θα είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της Ηπείρου.

Το ΔΣ τοποθετήθηκε δημόσια και για άλλα θέματα ανάπτυξης της Ηπείρου:

Για το θέμα της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης της Ηπείρου η ΠΣΕ, που εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αγωνιστεί για το έργο αυτό ενεργοποιήθηκε άμεσα.Με Δελτίο τύπου  23/5/2020 ένωσε τις προσπάθειές της και τη φωνή της  με τη φωνή όλων των Ηπειρωτών απαιτώντας, επιτέλους να συνδεθεί η Ήπειρος σιδηροδρομικά με την υπόλοιπη χώρα. Με απόφασή του, το ΔΣ της ΠΣΕ διακηρύσσει πως «μετά από εκατό και πλέον  χρόνια καθυστέρησης  επιβάλλεται να υλοποιηθεί αυτό το έργο, αφού είναι σίγουρο πως τα οφέλη θα  είναι  πολλαπλά  τόσο  για  την Ήπειρο, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα». Επιπλέον τονίζει ότι με το έργο αυτό ασφαλώς και δεν επιδιώκεται να θεραπευτεί κάποια επίκαιρη, επιτακτική ανάγκη, αλλά δημιουργούνται  επιπλέον προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη σχεδιαζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου.

Η Πανηπειρωτική στάθηκε κατ’ αρχήν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της παράλιας ζώνης.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με βάση και την εμπειρία από άλλα λιμάνια, θα σημάνει επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων στο λιμάνι. Η ανάπτυξη δε θα είναι με κριτήριο την ανάπτυξη της οικονομίας της Ηπείρου αλλά τα κέρδη του ιδιώτη. Παράλληλα αναμένεται μετατροπή αλιευτικών περιοχών σε μαρίνες χειροτερεύοντας τη θέση των μικρών αλιέων.
Η παράδοση της χερσαίας ζώνης θα σημαίνει δυσκολότερη πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στις ιδιωτικοποιημένες παραλίες. Η ιδιωτικοποίηση της χερσαίας ζώνης σχετίζεται ακόμη με την εγκατάσταση τερματικών σταθμών για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου (διασύνδεση με Ιταλία) και με τις υποδομές για τα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρεθούν στην Ήπειρο.Στον ιδιώτη προβλέπεται να παραχωρηθούν ο χώρος μπροστά από τα κτίρια του Πανεπιστημίου ορίζοντας ότι αποτελεί «βόρειο τμήμα του λιμένα Ηγουμενίτσας»; Τι σχέση έχει με το λιμάνι; Τι σχέση έχουν οι δρόμοι της πόλης με το λιμάνι για να ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε.; Στον Δήμο πρέπει να ανήκουν το παραλιακό μέτωπο, και οι δρόμοι της πόλης που ανήκουν σήμερα στην ΟΛΗΓ Α.Ε. σαν «χερσαία ζώνη». Μια ολόκληρη πόλη που μοιραία θα κληθεί ν’ αλλάξει φυσιογνωμία χωρίς το θαλάσσιο μέτωπο της.

 

 1. Για την εφημερίδα, την ιστοσελίδα και το facebook, τις εκδόσεις

Η εφημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας «Η Πανηπειρωτική» εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 1977  και διεκόπη οριστικά η κυκλοφορία της το 2004. Στην πραγματικότητα η διακοπή έγινε το 2000, αφού από τότε σταμάτησε η έκδοσή της. Εδώ και είκοσι χρόνια οι υποσχέσεις και οι προσπάθειες δεν απέδωσαν. Το γεγονός ότι το παρόν ΔΣ τα κατάφερε μέσα σε έξι μήνες και ήδη έχουν εκδοθεί 7 φύλλα κυρίως οφείλεται στην ακατάπαυστη προσπάθειά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε υπήρχαν υπάλληλοι, αποκλειστικά εργαζόμενοι  για την εφημερίδα. Σήμερα υπάρχει το μεράκι των μελών της συντακτικής επιτροπής και η βοήθεια όλου του ΔΣ.

Η Συντακτική Επιτροπή λειτουργεί σωστά. Η επικοινωνία είναι υποδειγματική. Προηγείται πλήρης και καθολική ενημέρωση για όλα τα θέματα και ως αποτέλεσμα στη μηνιαία συνεδρίαση υπάρχει ομοφωνία σε όλα τα θέματα και σχεδιάζεται ικανοποιητικά το επόμενο  φύλλο της εφημερίδας. Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στα δύο μέλη της Συντακτικής Επιτροπής εκτός ΔΣ, την Κατερίνα Σχισμένου και τον Γιώργο Μουσγά, που πραγματικά είναι αληθινοί στυλοβάτες υλοποίησης του όλου εγχειρήματος.

Η Επιτροπή Ύλης στην ουσία δεν λειτούργησε για πολλούς λόγους. Καταρχάς το αντικείμενο της αναφέρεται πάντοτε στο απώτερο μέλλον. Ως εκ τούτου απαιτείται σχεδιασμός και απόλυτη οργάνωση. Οργάνωση τέτοια μέσα στην πραγματικότητα που επιβάλλει ο κορωνοϊός είναι αδύνατον. Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε για ύλη που θα τη χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικά φύλλα και μερικά μέλη χρεώθηκαν δημοσιεύματα. Για την Επιτροπή Ύλης, τη λειτουργία της και τον προγραμματισμό της είναι αναγκαία η συμβολή όλων των σωματείων. Δεν σημαίνει όμως ότι οποιοδήποτε κείμενο έλθει στην εφημερίδα είναι και δημοσιεύσιμο.  Υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχουν οι ανάγκες, υπάρχουν οι προτεραιότητες και τέλος υπάρχει η συλλογική ευθύνη της Συντακτικής Επιτροπής και οι αποφάσεις του ΔΣ.

Η εφημερίδα είναι ηλεκτρονική, αναρτάται στην ιστοσελίδα και στο facebook, στέλνεται με email. Τυπώνονται 1000 φύλλα και πρέπει να οργανωθεί η διάθεση τους.

Η λειτουργία του facebook, ήταν προβληματική, με τη ύπαρξη δύο λογαριασμών της ΠΣΕ, χωρίς έλεγχο από το ΔΣ. Αναγκαστήκαμε αμέσως με την εκλογή μας, αφού δεν παραλάβαμε κωδικούς παρά τις συνεχείς και επίμονες οχλήσεις του εφόρου τύπου, να καταργήσουμε όλους τους παλιούς λογαριασμούς και δημιουργήσαμε έναν νέο λογαριασμό που λειτουργεί σήμερα.Οπρώηνδιαχειριστήςάλλαξετηνονομασία ενός λογαριασμού,μεαποτέλεσμανα«κατακτήσει» όλους τους «φίλους» και να κοινοποιεί δικά του κείμενα.Στο αμέσως επόμενο διάστημα της λειτουργίας του νέου λογαριασμού ανέκυψε σοβαρό θέμα, γιατί πολλοί είχαν συνηθίσει να ανεβάζουν ό,τι νόμιζαν πως είναι κατάλληλο προς δημοσίευση. Ειδικότερα την εποχή εκείνη που είχαμε εκλογές. Για το λόγο αυτό  εκδόθηκε στις 22 Απριλίου 2019 δελτίο τύπου: «Σας ενημερώνουμε πως, όταν στο όνομα του σχολιαστή υπάρχει φωτογραφία υποψηφίου, αμέσως θα διαγράφεται ο σχολιασμός. Επίσης, όσοι σύλλογοι επιθυμούν ανάρτηση δραστηριοτήτων τους με χαρά θα φιλοξενήσουμε τη δράση τους».

Η προσπάθεια είναι να λειτουργεί σωστά και να αποδίδει επακριβώς τη δράση της ΠΣΕ και των Σωματείων. Αντιμετωπίσαμε δύο προβλήματα: Ζητήθηκε από μερικούς επιμόνως να αναρτούμε φωτογραφίες - απεριόριστο αριθμό και ιδίως από πανηγύρια  κλπ. Αυτό απορρίφθηκε απ΄ αρχής και η τακτική αυτή εφαρμόζεται πιστά μέχρι σήμερα, αφού η Πανηπειρωτική δεν είναι διαφημιστικό γραφείο και ούτε εγγίζει κάποια σοβαρότητα αυτή η τακτική.

Το δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε από την επιμονή ιδιωτών να αναρτήσουμε δράση τους. Το θέμα απασχόλησε το ΔΣ που αποφάσισε να μην γίνονται τέτοιες αναρτήσεις στο facebook, ούτε και δημοσιεύσεις στην εφημερίδα. Το ΔΣ θεωρεί ότι η ΠΣΕ έχει μέλη Σωματεία και όχι πρόσωπα και οφείλουμε να δημοσιεύουμε δράση των μελών μας κι όχι ιδιωτών.

 Μετά από  μεγάλη  προσπάθεια δημιουργήθηκε νέος ιστότοπος της Πανηπειρωτικής όπου αναρτώνται οι εφημερίδες που εκδίδει η Πανηπειρωτική και τα σωματεία-μέλη της ΠΣΕ. Ο ιστότοπος συνεχώς αναβαθμίζεται και σχεδιάζουμε σύντομα την αναβαθμισμένη, την ουσιαστική λειτουργία του. O λογαριασμός μας στο facebook, ο ιστότοπος της Πανηπειρωτικής, καθώς και η εφημερίδα είναι σοβαρά εργαλεία που αποτυπώνουν το πρόσωπο της Πανηπειρωτικής και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας. Για το λόγο αυτό η όποια ανάρτηση γίνεται χαρακτηρίζεται από μεγάλη σχολαστικότητα.

Με πρωτοβουλία του εφόρου τύπου και απόφαση του ΔΣ, έγινε στις 12 Μαΐου 2020, τηλεδιάσκεψη 25 σωματείων μελών μας που εκδίδουν έντυπα. Η συζήτηση για τα προβλήματα, τις προοπτικές συνεργασίας ήταν πολύ γόνιμη. Τα πρώτα αποτελέσματα προέκυψαν με την δημοσίευση σχετικού άρθρου στην εφημερίδα και την προγραμματισμένη παρέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των τελών και δαπανών διακίνησης των εντύπων.

Το ΔΣ προγραμματίζει την επανέκδοση των «μαρτυρικών χωριών», με νέα εμπλουτισμένη μορφή, αξιοποιώντας και το υπόλοιπο υλικό.

 

 1. Η δράση μας στις Ηπειρώτισσες της αποδημίας και η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης

Με την πρωτοβουλία της επιτροπής γυναικών του ΔΣ της ΠΣΕ, στις 15 Δεκεμβρίου 2019 διοργανώσαμε παιδική γιορτή στην αίθουσα της  ΠΣΕ. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία. Μπήκαν οι βάσεις για συνεχή επικοινωνία με τα Ηπειρωτόπουλα της αποδημίας. Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, διοργανώθηκε φιλανθρωπική εκδήλωση «Το Τσάι της Αγάπης» στην φιλόξενη αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση της ΠΣΕ  και αποκομίσαμε κέρδος πεντακοσίων ευρώ που διαθέσαμε στο Ειδικό Σχολείο Ιωαννίνων (εκπαιδευτικά παιγνίδια και γραφική ύλη) και στο οικοτροφείο της Μονής Ντουραχάνη (υλικά καθαριότητας, χαρτικά και γραφική ύλη) σε ειδική επίσκεψη που έγινε από αντιπροσωπεία του ΔΣ στις 22 Φεβρουαρίου 2020. Παράλληλα προσφέραμε είδη πρώτης ανάγκης στα παιδιά των προσφύγων στην δομή της Κατσικάς.

Στην καθιερωμένη επίσκεψη τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, σε κοινωνικές δομές που η χορωδία μας ψάλλει τα κάλαντα, στις 22 Δεκεμβρίου 2019 πήγαμε στο οίκο φροντίδας ηλικιωμένων «Το σπίτι του Αγωνιστή» και προσφέραμε δώρα και είδη ανάγκης των φιλοξενουμένων τροφίμων και στις 30 του ίδιου μήνα ψάλλαμε τα κάλαντα στο Νοσοκομείο  Παίδων « Αγία Σοφία».

Η προγραμματισμένη εκδήλωση για την 8ηΜαρτίου 2020, ημέρα της γυναίκας, με ενημέρωση από ειδικούς γιατρούς «για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη» δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω κορωνοϊού.

 

 

 1. Για την προσέγγιση της νέας γενιάς

Το μεγάλο αυτό θέμα που αγγίζει την ίδια την ύπαρξη της οργανωμένης Ηπειρωτικής αποδημίας απασχολεί το ΔΣ της ΠΣΕ. Η επιτροπή νεολαίας που συγκροτήθηκε στα πλαίσια του ΔΣ, άρχισε να ξεδιπλώνει τον προβληματισμό της. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι ορατή, μετά την απραξία πολλών ετών και η ανακοπή της υλοποίησης των δρομολογημένων προτάσεων λόγω πανδημίας δεν θα μας εμποδίσει να βάλουμε «τη μηχανή μπροστά» Στο κεφάλαιο του προγραμματισμού θα αναφερθούμε αναλυτικότερα.

 

 1. Για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών

Όπως όλοι σας καταλαβαίνετε από την καθημερινή χρήση του κτιρίου και των υποδομών του, είναι εμφανές ότι χρειάζονται πολλές και διάφορες εργασίες τόσο για τη συντήρηση και βελτίωση του ίδιου του κτιρίου όσο και των υποδομών του και του εξοπλισμού μας. Επίσης υπάρχει πάρα πολύ υλικό (εξοπλισμός, έπιπλα, βιβλία κ.ά.) το οποίο δεν είναι καταγραμμένο. Νέο υλικό θα προστεθεί με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας για εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και του ψηφιακού και άλλου αρχείου μας. Ήδη δεκάδες βιβλία από τις εκδόσεις της Βουλής έχουν πλουτίσει την βιβλιοθήκη μας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε άλλη μια φορά τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα. Σιγά – σιγά ανανεώνεται ο εξοπλισμός με την προσφορά συμπατριωτών και του Ιδρύματος Μόρφωσις Νεολαίας. Στηριζόμαστε στην ανιδιοτελή προσφορά των Ηπειρωτών σε υλικά και εργασία.

 

 1. Για τα οικονομικά

Ο Ταμίας του ΔΣ, παρέλαβε στις 16/04/2019, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, την οικονομική διαχείριση από τον Ταμία του απελθόντος ΔΣ της Συνομοσπονδίας, με σύνταξη σχετικού γραπτού «πρωτόκολλου παράδοσης-παραλαβής», το οποίο υπογράφηκε αρμοδίως.

Κατά την εκλογικοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΠΣΕ στις 31/03/2019, καταψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τόσο ο Διοικητικός, όσο και ο Οικονομικός απολογισμός του τρίτου έτους της θητείας του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου (01-01-2018 έως 31-12-2018) και συνεπαγωγικά το υπόλοιπο της οικονομικής περιόδου της θητείας του απελθόντος ΔΣ της ΠΣΕ από 01-01-2019 έως 31-03-2019, το οποίο κακώς συνηθίζεται να απολογίζεται με την επόμενη οικονομική χρήση, και ιδιαίτερα όταν αυτή αντιστοιχεί σε εκλογικοαπολογιστική χρονιά.

Με βάση την εθιμική αυτή διαδικασία, που πρέπει να διορθωθεί προς την κατεύθυνση η οικονομική χρήση να αντιστοιχεί στην περίοδο από αναλήψεως και για ένα πραγματικό έτος μέχρι ολοκληρώσεως της τριετούς θητείας του ΔΣ, λαμβανομένων υπόψη των υποχρεώσεων της ΠΣΕ που παραδόθηκαν στο σημερινό ΔΣ, προκύπτει ότι παραλάβαμε αρνητικό ταμείο ύψους 3.683,91 ευρώ, τουλάχιστον και καταφέραμε, σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών μέχρι σήμερα, να δημιουργήσουμε αποθεματικό, προσαυξημένο με τις δικαιούμενες απαιτήσεις των ποσοστώσεων από το «Ίδρυμα Μόρφωσις νεολαίας», για τα έτη 2018 και 2020. Μας παραδόθηκαν απλήρωτα τιμολόγια δαπανών προηγούμενων ετών και οφειλές για μισθοδοσία και τα συν αυτή, συνολικού ποσού 6.152,39 Ευρώ, τα οποία έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους, από το σημερινό Δ.Σ. Επίσης υποχρεώσεις από την διαχείριση του γραφείου ιδιοκτησίας της ΠΣΕ επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου και οι οποίες καλύφθηκαν πλήρως. Ο ετήσιος προϋπολογισμός Δαπανών-εσόδων έτους 2019, επιτεύχθηκε σε ποσοστό περίπου 85%, με μια καθυστέρηση στην μηνιαία επίτευξη των εσόδων από οικονομικές ενισχύσεις συμπατριωτών και για το λόγο αυτό επικαιροποιήθηκε σχετικά, με απόφαση του Δ.Σ.-ΠΣΕ, ύστερα από πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του, στο πλαίσιο επιτροπής υπό τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ, και η οποία προβλέπεται να διευρυνθεί.

Σε ξεχωριστούς πίνακες δίνεται αναλυτικά η οικονομική κατάσταση, τα έσοδα και τα έξοδα κατά κωδικό.

 

 1. Για τα κληροδοτήματα

Το φθινόπωρο του 2019 πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία Cleverbank συνέχισε την δικαστική προσπάθεια για την άλωση της διοίκησης και την αλλαγή των σκοπών του Ζαππείου και να χρησιμοποιήσει την τεράστια ακίνητη περιουσία του ιδρύματος και το κύρος του για ίδιον όφελος. Η κινητοποίηση μας ήταν άμεση, συντονισμένη και τελικά επιτυχής. Συγκαλέσαμε στις 23/10/2019 το Γενικό Συμβούλιο των προέδρων των σωματείων μας, διευρυμένο με την παρουσία των πρώην προέδρων του ΔΣ, των Ηπειρωτών Βουλευτών, Δημάρχων, αντιπροσώπων της Περιφέρειας Ηπείρου και πολλών συμπατριωτών που αγωνιούσαν. Τεθήκαμε επικεφαλής ενός πρωτόγνωρου κινήματος που αγκάλιασε όλους τους φορείς των Ηπειρωτών. Δεκάδες ψηφίσματα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων, συλλόγους, Ομοσπονδίες, αδελφότητες διατράνωσαν ότι το Ζάππειο δεν πωλείται. Η απόφαση του Αρείου Πάγου που ακολούθησε έβαλε φρένο και ταφόπλακα σε παρόμοιες διεκδικήσεις. Το ΔΣ της ΠΣΕ, διαβλέποντας από το 2013 τα κενά του νόμου και τις αρνητικές του διατάξεις, προβάλει την ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων προς όφελος του λαού και όχι των κερδοσκόπων, προχώρησε στην εξαγγελία μεγάλης επιτροπής με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΣ και την σύγκληση επιστημονικής ημερίδας για την εξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των κληροδοτημάτων και την αντιμετώπιση όλης της κατάστασης που υπάρχει σήμερα, με την ανεξέλεγκτη δράση διαφόρων, τη διασπάθιση δημόσιας περιουσίας. Να καταργηθεί ο ισχύων νόμος για τα κληροδοτήματα. Οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των κληροδοτημάτων πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και να αποκλείουν κάθε επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση.

Η υλοποίηση ανακόπηκε προσωρινά λόγω covid 19.

 

 1. Για το «ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ»

Ως γνωστόν, το ΔΣ της ΠΣΕ ουσιαστικά διαχειρίζεται το Ίδρυμα, δεδομένου ότι Πρόεδρος και γραμματέας του είναι οι εκάστοτε αντίστοιχα Πρόεδρος και Γεν. γραμματέας του ΔΣ της ΠΣΕ. Επίσης τη σημερινή διοίκηση του συμπληρώνουν ως αντιπρόεδρος με πρόταση του δημάρχου Ιωαννιτών το μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ κ. Κώστας Ζηκόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της ΠΣΕ κ. Γιώργος Δόσης και το πρώην μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ κ. Παναγιώτης Μπουρατζής. Καίτοι δεν προκύπτει καταστατική υποχρέωση ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, συστηματικά ενημερώνουν το ΔΣ της ΠΣΕ για την πορεία των οικονομικών του Ιδρύματος και τις αποφάσεις του. Τα χρηματικά βραβεία των πρωτευσάντων μαθητών των σχολείων των ακριτικών επαρχιών Κόνιτσας, Πωγωνίου και Φιλιατών για το 2018 δόθηκαν στους δικαιούχους σε εκδηλώσεις στα Γιάννενα και το Φιλιάτι στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2020, αλλά λόγω πανδημίας για το 2019 δεν έγινε δυνατόν να δοθούν ακόμη. Το ΔΣ εργάζεται για την ασφαλέστερη και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος.

 

 • Για τον «πραγματικό δικαιούχο»

Στις 2 Ιουλίου 2019 δημοσιεύθηκε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, για ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 4557/2018, «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με τον οποίο, οι εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα οφείλουν να καταχωρούν επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους. Η διατάξεις αυτές αποτελούν άλλο ένα κτύπημα στην λειτουργία των συλλόγων μας. Δεν φθάνει που λειτουργούμε με νόμο του 1914 και πρέπει να κουβαλάμε κάθε χρόνο ένα σωρό χαρτιά στην περιφέρεια (που δεν τα ελέγχει κανείς!), μας εξομοιώνουν με επιχειρήσεις που δυνητικά διακινούν μαύρο χρήμα και τρομοκράτες! Ενημερώσαμε αναλυτικά τους συλλόγους, διαμαρτυρηθήκαμε στον αρμόδιο υπουργό με επιστολή, και θέσαμε το ζήτημα στον Πρόεδρο της Βουλής στη συνάντηση μας στις 28/1/2020. Ο πρόεδρος, αντιλήφθηκε αμέσως τη σημασία και ζήτησε να διαμορφώσουμε την πρόταση μας. Το ΔΣ, ανταποκρινόμενο, παρά την καραντίνα, διαμόρφωσε την αιτιολογική έκθεση και τη νομική-φοροτεχνική διατύπωση,: «Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι, ως κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εφόσον δεν ασκούν καμία εμπορική δραστηριότητα από την οποία να αποκτούν φορολογητέο εισόδημα, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την εκπλήρωση του σκοπού τους, δεν είναι υπόχρεοι καταχώρησης στο Κεντρικό μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Όσοι από τους παραπάνω φορείς έχουν ήδη καταχωρηθεί στο Μητρώο, υποβάλουν σχετική δήλωση και διαγράφονται αυτόματα». Στείλαμε την πρόταση μας στους Ηπειρώτες Βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα. Δυστυχώς προσκρούσαμε στην άρνηση των υπουργείων. Η ομάδα δουλειάς με την συνδρομή των κ. Μιχάλη Μαρτσέκη και Γιώργου Βλάχου, μελετάει τον τροποποιημένο νόμο και σύντομα θα έχουμε εισήγηση για ενέργειες.

 

 • Για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και τους απόδημους Ηπειρώτες.

Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας σε σχέση κυρίως με τα προβλήματα που δημιουργεί η Αλβανική κυβέρνηση στις περιουσίες και εν γένει στην άσκηση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα μας απασχόλησαν 2 θέματα: Το ασφαλιστικό των Βορειοηπειρωτών που εργάζονται στην Ελλάδα, για το οποίο εκδώσαμε ψήφισμα και προωθήσαμε σχετικό υπόμνημα στους Ηπειρώτες Βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή. Ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις στους συναρμόδιους υπουργούς με βάση το υπόμνημα μας. Και το ζήτημα των σχέσεων με την Αλβανία, ιδιαίτερα στη διαδικασία ένταξης της στην ΕΕ και της άρσης του εμπολέμου. Σε σχέση με το τελευταίο, πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε τονίσει ότι δεν έχει αρθεί επισήμως το εμπόλεμο και απαιτείται η σύναψη συνθήκης ειρήνης, ώστε στα πλαίσια της να γίνει και η διασφάλιση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, το οποίο οφείλει να θέσει η Ελληνική πλευρά ως προαπαιτούμενο. Το θέμα εκτιμήθηκε ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Εντοπίστηκαν αρκετά ζητήματα - παράμετροι που διέπουν το θέμα και σημειώθηκαν ερωτηματικά ως προς την σημερινή κατάσταση και το πλαίσιο των αιτημάτων. Αποφασίστηκε να εξεταστεί και να συζητηθεί ξανά αφού συγκροτηθεί πρώτα πλήρης φάκελος με όλα τα επίσημα έγγραφα.

 

 • Για την στέγη του Ηπειρώτη

Από το 1998 που παραχωρήθηκε το οικόπεδο στο Μαρούσι, δεν έχουμε προχωρήσει ουσιαστικά. Μάλιστα όταν η περιουσία του Δημοσίου περιήλθε στο «υπερταμείο» με τους μνημονιακούς νόμους, διεκδικήθηκε και η επιστροφή του οικοπέδου. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το ΔΣ με υπευθυνότητα αντιμετώπισε το θέμα. Ανέθεσε σε επιτροπή, η οποία με πολύ κόπο συγκέντρωσε και ψηφιοποίησε όλα τα σχετικά έγγραφα, τα κατέταξε και προσφύγαμε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να προμηθευτούμε τα αποδεικτικά στοιχεία καταβολής δόσεων πληρωμής του τιμήματος που είχε ορίσει η πολιτεία και κατέβαλε η ΠΣΕ. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ ΑΕ, συμπατριώτη Αντώνη Μπέζα και μέχρι τέλος του 2020 θα είμαστε σε θέση να έχουμε πλήρη, ολοκληρωμένη εικόνα και θα προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων και σε ουσιαστική διαπραγμάτευση.

 

Ο προγραμματισμός μας

        Πολλά στοιχεία του προγραμματισμού μας αναφέρονται παραπάνω στις ξεχωριστές παραγράφους του απολογισμού, ως συνέχεια των ήδη δρομολογημένων ενεργειών και δράσεων. Ιδιαίτερα όμως θα πρέπει να σταθούμε στα παρακάτω:

 

 1. Στον πολιτισμό

Ο πολιτιστικός προγραμματισμός για την περίοδο 2020-2021 συμπεριλαμβάνει: 

Μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων και δράσης για τα 200 χρόνια της Επανάστασης (Μέγαρο, Φραγκοκάστελλο, Άρτα / Σούλι, Hρώδειο και πρόγραμμα ψηφιακού πολιτισμού, Συναυλία με τη συμφωνική της ΕΡΤ

 • To αφιέρωμα «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» στο Ζάππειο
 • Το αφιέρωμα «ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»
 • Διαδικτυακή συναυλία και συμβολική εκδήλωση - κοπή της Πίτας
 • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΣΗ.

Η υλοποίηση του πολιτιστικού προγραμματισμού θα αναπροσαρμόζεται με βάση την εξέλιξη της πανδημίας, ευελπιστώντας στην σταδιακή «έξοδο» από αυτήν στη διάρκεια του 2021. Κριτήριο αποτελεί η τήρηση των, κάθε φορά, προβλέψεων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων. Τέλος, εφόσον η πορεία της πανδημίας το επιτρέψει, το Θέατρο Πέτρας μπορεί να φιλοξενήσει μαζική εκδήλωση της ΠΣΕ μετά το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το σύλλογο Ηπειρωτών Πετρούπολης και τους συλλόγους της δυτικής Αθήνας, ενδεχόμενο που θα επανεξεταστεί στη διάρκεια της χρονιάς, με βάση τα νεότερα δεδομένα στον κρίσιμο αγώνα ενάντια στην πανδημίας.

Αναλυτικά:

Νοέμβριος 2020 – Μάρτιος 2021

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος ψηφιακού πολιτισμού αφιερωμένου στην σχέση των 200 χρόνων της Επανάστασης με την Ηπειρώτικη Μουσική Παράδοση. Με την συνεργασία λαογράφων, μουσικολόγων και άλλων ερευνητών διαμορφώνουμε, αρχικά, μια βάση δεδομένων που να συμπεριλαμβάνει ψηφιοποιήσεις έντυπων συλλογών, ψηφιοποιήσεις αναλογικών, αρχειακών ηχογραφήσεων, μεταγραφές ψηφιακών (οπτικοακουστικών) υλικών. Με βάση την έρευνα αυτή και τα στοιχεία της βάσης δεδομένων διαμορφώνεται μια ενδεικτική επιλογή τραγουδιών και σκοπών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και, σε δεύτερη φάση, πραγματοποιούνται επιτόπιες καταγραφές με ηπειρώτικες κομπανίες, μουσικούς και τραγουδιστές που, από την μια, εμπλουτίζουν τη βάση δεδομένων του Οπτικοακουστικού Αρχείου της ΠΣΕ και από την άλλη, τροφοδοτούν το κανάλι της ΠΣΕ στο ΥouTube. Καταληκτικός καρπός του προγράμματος, ως τρίτη φάση του προγράμματος, η επιδίωξη έκδοσης DVD και CD με επιλογή τραγουδιών από τις σύγχρονες καταγραφές. Για την υλοποίηση του προγράμματος απευθύνεται κάλεσμα συνεργασίας σε συλλόγους, συλλέκτες, μουσικούς, ερευνητές και άλλους φορείς και πρόσωπα. Καλούμε για την προσφορά υπηρεσιών και εξοπλισμού για τις ψηφιοποιήσεις και τις καταγραφές. Επιδιώκεται η στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού για την πρώτη και δεύτερη φάση και της Βουλής ή της Περιφέρειας Αττικής για την τρίτη φάση (εκδόσεις, παραγωγές).

Ιανουάριος 2021

Τo ΔΣ της ΠΣΕ προσκαλεί τα μέλη της, Αδελφότητες, Ενώσεις και Συλλόγους, σε κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. Κάθε σύλλογος εκπροσωπείται από ένα ή δύο μέλη και η εκδήλωση γίνεται σε υπαίθριο χώρο – με προτεινόμενο το αίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, Κυριακή πρωί. Η εκδήλωση, εφόσον οι συνθήκες επιβάλουν μικρούς συγκεντρώσεις, μπορεί ενδεχόμενα να προετοιμαστεί και με κυλιόμενο πρόγραμμα προσέλευσης ανάλογα με τις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου και τις περιοχές της Αττικής. Η συμβολική εκδήλωση – ευχετήρια συνάντηση, θα είναι πραγματοποιήσιμη μόνο στο βαθμό που η πορεία της πανδημίας την επιτρέψει.

Φεβρουάριος 2021

Μεγάλη διαδικτυακή συναυλία της ΠΣΕ. Tην περίοδο που εδώ και χρόνια οι ηπειρώτες απόδημοι ανταμώνουν στην «Πίτα του Ηπειρώτη», σε μια εποχή που κάτι τέτοιο προοιωνίζεται ακόμη απαγορευτικό, η ΠΣΕ μεταδίδει διαδικτυακά συναυλία με τη συμμετοχή κομπανιών, μουσικών και τραγουδιστών που, σε αυτή τόσο δύσκολη συγκυρία, χαιρόμαστε τόσο σπάνια, ενθαρρύνοντας και την δική τους συμμετοχή και προβολή. Απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στους μουσικούς, οργανώνεται έγκαιρα (Ιανουάριος) η μαγνητοσκόπηση της συναυλίας και το μοντάζ των καταγραφών. Διαμορφώνεται πρόγραμμα, κατανομή ερμηνειών και προσκαλούνται να συνδράμουν στην μαγνητοσκόπηση και όσοι καλύπτουν τηλεοπτικά, χρόνια τώρα την «Πίτα του Ηπειρώτη». Η διαδικτυακή συναυλία προβάλλεται έγκαιρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδιώκεται η χορηγία επικοινωνίας της ΕΡΤ και η τηλεοπτική μετάδοση μέρους της,  κι έχει τρίωρη διάρκεια, εμπεριέχοντας και χαιρετισμό της ΠΣΕ προς τα μέλη της και τους απόδημους Ηπειρώτες.

Απρίλιος 2021

Έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων και δράσεων «Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» με μεγάλη εκδήλωση λόγου και εικόνας στην αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα συνθέτουν ομιλίες Ιστορικών για τα διαχρονικά χνάρια των Ηπειρωτών στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, από το πρόδρομο επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, τους αγώνες των Σουλιωτών και την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας μέχρι τους Ηπειρώτες που θυσιάστηκαν για την λευτεριά της Κρήτης , στο Μεσολόγγι και αλλού αλλά και ως την απελευθέρωση του 12-13, το έπος της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης. Οι ομιλίες διανθίζονται από θεατρικό αναλόγιο – γέφυρα στον Ιστορικό λόγο, με άγρα κειμένων σχετικών με το θέμα και την συμμετοχή διακεκριμένων Ηπειρωτών ηθοποιών. Τέλος, προβάλλονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τους οπτικοακουστικούς καρπούς του προγράμματος Ψηφιακού Πολιτισμού στην πρώτη του παρουσίαση. Εναλλακτικός χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης μπορεί να αποτελέσει ο χώρος του ιδρύματος Ωνάση ή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με βάση τον χρονικό τους προγραμματισμό και την διαθεσιμότητα, στο βαθμό, φυσικά, που εκείνη την περίοδο τα ισχύοντα μέτρα ενάντια στην πανδημία επιτρέπουν την διοργάνωση εκδηλώσεων με τις σχετικές ποσοστώσεις πλήρωσης των αιθουσών. Θα επιδιωχθεί αυτοτελής οικονομική στήριξη από την Βουλή ενώ μπορεί να υπάρχει εισιτήριο, με βάση το κοστολόγιο της εκδήλωσης.

Μάιος 2021

Εκδήλωση της ΠΣΕ στο Φραγκοκάστελλο της Κρήτης, τόπο θυσίας του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και των μαχητών του, σε συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Κρητικών Συλλόγων και τον Δήμο Σφακίων. Η εκδήλωση που αποτελεί τη δεύτερη επιστροφή της ΠΣΕ στο Φραγκοκάστελλο, έχει ήδη προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό, η πανδημία οδήγησε στην αναβολή της, ενώ έχει διασφαλιστεί και η χρηματοδότηση από την Βουλή με το ποσό των 5000 ευρώ.

Ιούνιος 2021

Πραγματοποίηση του αφιερώματος «ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» με προβολές σε θερινό κινηματογράφο της Αθήνας. Το αφιέρωμα έχει ήδη προετοιμαστεί, θα επικαιροποιηθεί ενώ έχει ήδη επιχορηγηθεί από το πρόγραμμα δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2019. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την πραγματοποίησή του τον Μάρτιο 2020, αλλά η πανδημία και ό,τι ακολούθησε οδήγησε στην αναγκαστική αναβολή του.

Αύγουστος 2021

Μεγάλη εκδήλωση της ΠΣΕ στην Άρτα με θέμα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, με Ιστορικά τραγούδια και σκοπούς και ελλειπτικό θεατρικό αναλόγιο και την συμμετοχή κομπανιών, μουσικών και τραγουδιστών της Ηπείρου καθώς και της Χορωδίας και του Εργαστηρίου Πολυφωνίας της ΠΣΕ. Την επόμενη μέρα διοργανώνεται επίσκεψη και συμβολική εκδήλωση - περιήγηση στο Σούλι και την Μονή Διχουνίου, ως μια απότιση φόρου τιμής στους πρόδρομους του 21. Θα επιδιωχθεί η στήριξη από την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Σουλίου και Άρτας.

Σεπτέμβριος 2021

Μεγάλη εκδήλωση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο με θέμα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για την εκδήλωση που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Άρτα, αναβαθμισμένη και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Ηρωδείου. Ελπίζουμε η εξέλιξη της πανδημίας να δώσει την δυνατότητα συμμετοχής και χορευτικών ομίλων, για πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό. Επιδίωξη αποτελεί η ένταξη της εκδήλωσης στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη παραγωγή με εισιτήριο απόσβεσης του κόστους.

Οκτώβριος

Μεγάλο αφιέρωμα «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» στο Ζάππειο Μέγαρο. Τετραήμερο με εικαστική έκθεση, παρουσιάσεις, συζητήσεις, μονογραφίες, προβολές, μουσικά ένθετα. Μια διοργάνωση που αντλεί από τις παλαιότερες διοργανώσεις της ΠΣΕ στο Ζάππειο, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας με την συνάντηση εικαστικών, λογοτεχνών και ποιητών. Στόχος η άμεση διαδικτυακή προβολή του αφιερώματος που θα προετοιμάσει την δια ζώσης διοργάνωσή του στο Ζάππειο. Ήδη απευθυνόμαστε στους φορείς των εικαστικών, στα μουσεία, στα σωματεία μέλη μας ώστε οι ηπειρώτες εικαστικοί να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποστείλουν με συγκεκριμένη διαδικασία συμπληρωμένες φόρμες αίτησης συμμετοχής με βιογραφικό και έργα.

Έχει, επίσης, διαμορφωθεί πρόταση αυτοτελούς χρηματοδότησης του αφιερώματος που θα απευθυνθεί σε φορείς (ενδεικτικά Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννίνων).

Η ΠΣΕ θα διερευνήσει την συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στο πρόγραμμά μας με ανάλογο περιεχόμενο, είτε με κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, είτε και το καλοκαίρι του 2021, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες,σε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου (θέατρα-ωδεία Αμβρακίας, Γιτάνης, Δωδώνης, Νικόπολης κλπ.)

Χρέος της ΠΣΕ αποτελεί η διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης και τιμής στον  Κώστα Μπατσή που «έφυγε» αναπάντεχα στις 6 Οκτώβρη. Η αρχική σκέψη αφορά διοργάνωση «δίδυμης» εκδήλωσης, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών και το χωριό του, την Πλατανούσα.

Τα δύο μουσικά σύνολα της ΠΣΕ, η Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήρι Πολυφωνίας, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους κάτω από το βάρος της πανδημίας που επηρεάζει ιδιαίτερα τα χορωδιακά σύνολα και το ομαδικό τραγούδι. Η επανέναρξη μαθημάτων στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών θα καθοριστεί με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Στο μεταξύ, ωστόσο, τα δύο σύνολα προτείνεται να αξιοποιηθούν στην διαδικτυακή συναυλία, στις εκδηλώσεις σε Άρτα και Ηρώδειο και ίσως και σε άλλες, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Για την στήριξη του πολιτιστικού προγραμματισμού στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης της ΠΣΕ, απαραίτητη κρίνεται η εγρήγορση και η ενεργοποίηση για την διαμόρφωση και υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης, είτε προς τις προσεχείς προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟ, είτε προς άλλους φορείς αλλά και ενδεχόμενους χορηγούς.

 

 1. Για την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Πρώτη μας προτεραιότητα η ενασχόληση με την κατάσταση του συστήματος της υγείας στην Ήπειρο, που έχει ξεπεράσει τα όρια του.

Παράλληλα θα προχωρήσουμε στη συστηματοποίηση των θέσεων μας για Υποδομές, λειτουργία και στελέχωση κοινωνικών δομών (Υγεία, πρόνοια, παιδεία κ.λ.π.), τα Διόδια, τον Ενεργειακό Σχεδιασμό στη Ήπειρο, το Σιδηροδρομικό δίκτυο, την Ποσοτική και Ποιοτική Διαχείριση Υδατικών Πόρων και σε επόμενο στάδιο για την Αγροτική οικονομία (Παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Βότανα και Αρωματικά φυτά κ.λ.π.) και την τουριστική Ανάπτυξη στην ακτογραμμή και στον ορεινό όγκο.

 

 1. Για την εφημερίδα, την ιστοσελίδα και το facebook, το κανάλι του youtube

Η επανέκδοση της εφημερίδας της ΠΣΕ αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για την Ηπειρωτική αποδημία. Η εφημερίδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό εργαλείο για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας αδελφοτήτων, ενώσεων, ομοσπονδιών και της ίδιας της ΠΣΕ.

Μέσα από τις στήλες του εντύπου θα συνεχιστεί πιο συστηματικά, πιο οργανωμένα η προσπάθεια να παρουσιαστούν όλες οι δράσεις της οργανωμένης ηπειρωτικής αποδημίας από την ίδρυσή του κάθε φορέα, την σημερινή του κατάσταση, οι δυνατότητες δράσης του. Η μηνιαία μας έκδοση φιλοδοξεί να αποτελέσει ιμάντα μετάδοσης εμπειρίας, πρωτοβουλιών, νέων δράσεων μεταξύ των φορέων μας. Θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν και να αναδειχτούν εκείνα τα θέματα που αποτελούν στοιχεία αναζωογόνησης της προβολής του λαϊκού πολιτισμού μας, της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πώς μπορεί αυτή να δοθεί μέσα από την δράση των συλλόγων μας. Την προβολή των μουσείων μας (σε συνδυασμό με την προβολή της διαδικτυακής έκθεσης εικαστικών που προγραμματίζεται). Ποια είναι τα θέματα εκείνα που σήμερα πρέπει να απασχολήσουν τους συλλόγους μας; Μέσα από οργανωμένη συζήτηση στις στήλες μας θα βοηθήσουμε να συνεργαστούν οι σύλλογοι που εκδίδουν έντυπα, που διαχειρίζονται ξενώνες στα χωριά, που έχουν κληροδοτήματα, να ενημερωθούν τα μέλη μας για τα προβλήματα ειδικά και γενικά της Ηπείρου και να αναπτύξουν ενεργά καθημερινές συντονισμένες δράσεις για όσα μας απασχολούν ως απόδημους Ηπειρώτες. Η ΠΣΕ πρέπει να ανοίξει οργανωμένα, συντονισμένα, διάλογο για την κατάσταση της αποδημίας και τις προοπτικές της. Η εφημερίδα μας θα έχει πρώτο λόγο στην παρουσίας του διαλόγου αυτού.

Στόχος μας είναι, σε κάθε φύλλο της εφημερίδας να αναδεικνύεται το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΠΣΕ κατά τομέα. Της ανάπτυξης, της νεολαίας, του πολιτισμού κλπ.

Στον άμεσο προγραμματισμό μας είναι η οργάνωση του Γραφείου Τύπου, ώστε να είναι πλέον ουσιαστική η λειτουργία του και να μην επαφίεται στη διάθεση του εκάστοτε Εφόρου Τύπου, με προοπτική όποια εκδήλωση, όποια προσπάθεια των σωματείων-μελών της ΠΣΕ θα την αγκαλιάζουμε και θα την αναδεικνύουμε από τα μέσα ενημέρωσης της ΠΣΕ

Το κανάλι στο YouTube

Το ΔΣ της ΠΣΕ στις 15/4/2020 αποφάσισε την ίδρυση καναλιού της ΠΣΕ στο youtube με το καταστατικό όνομα και τα καταστατικά σήματα της ΠΣΕ, ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (με σήμα τον Πύρρο) που θα διαχειρίζεται επιτροπή μελών του ΔΣ υπό τον έφορο Τύπου. Βρισκόμαστε στη διαδικασία επίλυσης των νομικών προβλημάτων που προκύπτουν από την διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ώστε σύντομα να μπορούμε να παρουσιάζουμε από το κανάλι μας τη δράση του ΔΣ, την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, τα προβλήματα της Ηπείρου.

 

 1. Για την προσέγγιση της νέας γενιάς

Προτείνονται δράσεις με στόχο την ενεργοποίηση νέων γύρω από τους Συλλόγους μας, την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους τους, την αναζωογόνηση των Συλλόγων, να αναδειχτούν εκείνοι οι νέοι και νέες που θα αποτελέσουν τα αυριανά στελέχη της αποδημίας, τη δημιουργική ενασχόληση των νέων απόδημων ηπειρωτών με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ. Επιδιώκουμε και περιμένουμε ιδέες για μορφές συμμετοχής των συλλόγων στις δράσεις αυτές και ενδεχομένως σε νέες μορφές.

Κυρίως 3 κύκλοι:

 1. Διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 Αδελφοτήτων και Συλλόγων αποδήμων. Υπάρχει η πρότερη εμπειρία των 2 τουρνουά 5Χ5 που διοργάνωσαν με δική τους πρωτοβουλία Σύλλογοί μας. Η πρόθεση είναι η ΠΣΕ να αγκαλιάσει και να διευρύνει τη δράση, χωρίς να αφαιρέσει την πρωτοβουλία και τον ενεργό ρόλο που οι ίδιοι οι σύλλογοι είχαν στα προηγούμενα δύο. Δυστυχώς και ενώ είχαν αρχίσει η προκαταρτικές επαφές με προοπτική η διοργάνωση να γίνει την άνοιξη του 2020 η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε το πάγωμα της προσπάθειας. Παρόλα αυτά η προεργασία θα συνεχιστεί ώστε μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να πραγματοποιηθεί το τουρνουά.
 2. Την ανάδειξη του ζητήματος της φοιτητικής στέγης για τους Ηπειρώτες φοιτητές που σπουδάζουν σε σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Προτείνεται να προγραμματιστούν συναντήσεις – παραστάσεις στο Υπουργείο και τους Πρυτάνεις των βασικών ΑΕΙ της Αττικής και τουλάχιστον των δυο ΑΕΙ που έχουν σχέση ευεργεσίας με την Ήπειρο (ΕΜΠ και ΕΚΠΑ). Στις συναντήσεις θα τεθεί ερώτημα του τι μέτρα θα πάρουν για να υπάρξει κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε εστίες ή εναλλακτικά επιδότηση ενοικίου, σίτιση, συντήρηση των εστιών πολλές από τις οποίες είναι σε κακή κατάσταση. Παράλληλα, οι Σύλλογοι μέλη μας καλό είναι να συντάξουν καταλόγους με φοιτητές από τα χωριά μας που αναζητούν στέγη.
 3. Δράσεις για την γνωριμία με την Ήπειρο των νέων απόδημων Ηπειρωτών, ιδιαίτερα 2ης– 3ηςγενιάς, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καμία επαφή με την πατρίδα. Οι δράσεις αυτές θα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:

Α. Επαφή με τη φύση:

Η διοργάνωση ορειβατικών πεζοποριών (πιθανά συνδυαζόμενα με camping ή άλλες κατάλληλες μορφές), στα βουνά της Ηπείρου. Σε πρώτη φάση μπορούν να οργανωθούν ημερήσιες τέτοιες δράσεις, στους ορεινούς όγκους στην Αττική ή κοντά σε αυτή (Πάρνηθα, Γκίωνα, Ζήρια). Αυτή η επαφή με τη φύση πρέπει να έχει προσανατολισμό τη συζήτηση των θεμάτων προστασίας των βουνών συνολικά και της Ηπείρου ειδικά αναδεικνύοντας ζητήματα βλαπτικών για τα βουνά δραστηριοτήτων.

 Διοργάνωση Rafting στα ποτάμια της Ηπείρου. Θα μπορούσε να γίνεται στα πλαίσια των «Ηπειρώτικων Όχθεων» ακόμα και κατά τη διάρκειά τους.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτή την κατηγορία δράσεων πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο:

 • η διεκδίκηση της προστασίας του περιβάλλοντος και μπορεί να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών
 • Η προστασία των πέτρινων γεφυριών και συνολικά της υλικής πολιτιστικής παράδοσης της Ηπείρου που στον τόπο μας είναι άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον.

Β. Άλλες μορφές γνωριμίας με την Ήπειρο, το περιβάλλον της, τους ανθρώπους, την ιστορία, τον πολιτισμό της. Πχ με πρόσκληση προς τους νέους απόδημους Ηπειρώτες για δημιουργία σχετικού οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, video, ηχογραφήσεις, εικαστικά έργα κλπ) που θα αναρτηθεί στα μέσα της ΠΣΕ (site, εφημερίδα, facebook, πιθανά στο κανάλι στο youtube). Στον τομέα αυτό θα μπορούσε να υπάρξει και διαγωνιστική πλευρά.

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Το ΔΣ της ΠΣΕ, με αίσθημα ευθύνης απευθύνεται σε όλους εσάς, τα μέλη των ΔΣ, τους αντιπροσώπους των συλλόγων μας και σας καλεί να μην το βάλουμε κάτω. Μην αφήσουμε την ηπειρωτική αποδημία, τα χωριά μας, την Ήπειρο να σβύσουν. Με συλλογική δράση, με αγάπη για τον τόπο μας και τον λαό μας θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Συζητήστε τον απολογισμό και τον προγραμματισμό μας. Συζητείστε τη δική σας δράση. Κάντε τις παρατηρήσεις σας, πλουτίστε τον προβληματισμό μας και βοηθήστε να γίνουν όλα πράξη.

Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2020

 

Για το ΔΣ της ΠΣΕ

 

                    Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος - Κιάμος                                        Σωτήρης Γ. Κολιούσης